Aina löyly vihan lauhduttaa


Vanha lukiokaveri A lähetti linkin tähän Martti Servon Sauna-biisiin pari päivää sitten. 

Mies on nero! (Servo - ei A, joka on naisnero.) Kuunnelkaa nyt näitä sanoja. 

Mitä kertoisin hälle
jota kiire pakottaa?
Jolla jota paikkaa kolottaa
ja paine ahdistaa

Minä ohjaisinko etelään kuin
lintu lentämään? Vai turvautumaan
pilleriin niin käänteentekevään?
En tietenkään, sillä lääke löytyy
lähempää, se on joka järven rannalle
Kuhmossa ja Vantaalla

Aivan, älkää lentäkö etelään. Vaikka se tuntuisi miten hyvältä idealta, kun olette alle kolmekymppisiä. Älkää erityisesti menkö siellä naimisiin, vaikka sekin tuntuisi tosi hyvältä idealta. 

Älkääkä tehkö kaikkeanne tuottaaksenne alakuvassa makoilevan tyypin kaltaisia kahden mantereen kansalaisia, jotka paitsi merkityksellistävät myös monimutkaistavat mannertenvälisen järjestelynne tavoilla, jotka osasitte ennakoida järjellä, mutta ette sitten ihan kuitenkaan. 


Löydätte lopulta itsenne pykäämästä saunaa jollekin kiviselle mäelle sci-fi tyyppisen pandemian runnellessa kykyänne suunnitella tulevaisuutta ja ostella mannertenvälisiä lentolippuja hinnoilla, jotka pysyvät suht alhaisina kiitos lentoyhtiöiden välisen kilpailun ja erinäisten niille maksettavien tukiaisten. 

---

Jos ystävien  välillä on vihanpitoa, katkeria
sanoja ja mykkäkoulua, on paras heidät
samaan saunaan saada mahtumaan ja sadan
asteen jälkeen kaikki anteeks antamaan
sillä tietenkin, aina löyly vihan lauhduttaa
ei riita elä lämmössä koivuvastan läiskeessä

AIVAN! Jos on kuitenkin mentävä naimisiin eikä teillä ole saunaa, koittakaa - hyvät ihmiset - valita puoliso, joka riitelee niin kuin toivoisitte kanssanne riideltävän. 

Tämä minun ystävä - elämänkumppani ja lapseni isä, jonka ystävyyttä ilman mulla ei  ole mitään järkeä istua täällä kivikasan päällä - on vannoutunut mykkäkoulun kannattaja. 

Sanoiko joku jotain loukkaavaa? Kätke se sydämeesi ja pyörittele sitä siellä niin kauan kuin mahdollista. Älä missään tapauksessa ota asiaa puheeksi, vaan odota, että lähimmäisesi arvaa, mistä on kyse. 

Haluaisin että mun kanssa riideltäisiin silleen, että kissa nostettaisiin heti pöydälle ja sitten siitä kissasta puhuttaisiin niin pitkään, kunnes ei enää jakseta. Voitaisiin myös huutaa, jos on pakko. Ihan sama (ok, ei ehkä ihan sama, mutta melkein ihan sama) kuka sen riidan "voittaisi", kunhan tietäisin missä mennään ilman hullua arvausleikkiä. 

Ja sit voitais mennä saunaan. 

---

Meillä on ollut tuommoinen mykkäkoulu käynnissä nyt 2 viikkoa, Sankarien päivän poliittisesta riidasta lähtien.

Eilen illalla vihdoin nostin kissan pöydälle. Olin ajatellut, että tällä kertaa en kyllä nosta, koska pitääkö mun aina olla se joka haluaa jutella - vaikka parisuhdeterapeuttikin sanoi meille tässä taannoin että onhan  selvää, että mun pitää olla asioiden puheeksi ottaja, kun se näköjään käy multa luontevasti ja puolisolta taas ei. (En ole ihan varma, mitä ajattelen tästä neuvosta. Eikö kaikkia voitais vaan pakottaa juttelemaan?)

Mutta 2 viikkoa on ehkä jokin kissan pöydälle nostamattomuuden maaginen raja, johon mennessä tulen hulluksi ja olen varma, että puoliso hautoo vähintäänkin avioeroa. Otin siis asian puheeksi ja sain selville, että hänen mielestään olemme tietysti yhdessä hamaan hautaan saakka, mutta just nyt hänellä ei ole mulle mitään sanottavaa. 

Tämmöiselle juttelijalle tuo on maailman käsittämättömin elämänasenne. Yli 11 vuotta yhdessä, enkä voi tajuta, miten joku voi elää tuntematta tarvetta puhua asioita selväksi heti. "Älä anna auringon laskea..." jne. 

---

Äähpuuh. En oikeasti ajattele että ei olis pitänyt koskaan tulla tänne, eikä mennä naimisiin, eikä saada tätä kahden mantereen lasta. Mutta ajattelen kyllä, että toisenlaiset valinnat olis voineet tehdä elämästä aika paljon yksinkertaisempaa. (Sit olis varmaan vastaavasti tullut muita ei-yksinkertaisia asoita - niin se kai tuppaa olemaan.) 

Just viime aikoina on ollut niin paljon ei-yksinkertaisia asioita tässä, että saunasta on tullut mulle pakkomielle. Visioin miten istutaan siellä kaikki kolme ja sielun solmut aukeaa niin kuin tuossa Servon biisissä. 

Sauna! Sielä krampit laukeaa, se on sauna
Sielun solmut aukeaa, kun kiukaanposket
punaisina hohkaa kuumuttaan voin taata
että turhat kiireet ryntää unholaan
Sauna! Se on Sauna

Kommentit

Suositut tekstit