Ikävä saunaa(n)

 

Terveisiä namibialaisesta nukkumalähiöstä. Ollaan Windhoekissa, pääkaupungissa. 

Olen asunut täällä vuodesta 2007, mutta oikeasti olen kotoisin Suomesta ja saunasta. 

Täällä on talviöisin melkein pakkasta, mutta talot on rakennettu kesää varten, koska talvi kestää vain kolme kuukautta ja niin lyhyen ajan voi namibialaisten mielestä sisälläkin hiihtää ulkovaatteissa. 

Olen aina halunnut saunan, mutta ollut liian laiska. Asiaa on auttanut paikallisen kuntosalin "sauna" ja Suomessa käyminen kerran vuodessa. (Ja sitä paitsi 2012 - 2015 olimme kolmen vuoden jakson Suomessa asumassa, saunomassa ja tekemässä lapsen.)

Mutta nyt on 2020 ja korona. Olen käynyt oikeassa saunassa viimeksi lokakuussa 2019. Namibia sulki rajansa tämän vuoden maaliskuussa ja ne ovat kiinni ainakin syyskuun puoliväliin.

Täältä pääsee tätä nykyä pois vain satunnaisesti järjestettävillä kotiuttamislennoilla. Ne ovat tosi kalliita. Nyt yhden suunnan lippu Frankfurtiin maksaa noin 1200 euroa, kun menopaluun Helsinkiin saa yleensä alle 800 eurolla, jos ei tarvitse lentää sesonkiaikoina. (Ja jos lähtee pois, takaisin tullessa joutuu karanteeniin, joka ei ole valtionhallinnon paperilapulle printtaama kehotus, vaan reilun viikon omakustainteinen oleskelu terveysministeriön valvomassa karanteenikeskuksessa.)

Koronan takia myös se kuntosalin sauna on kiinni.

Oma sauna on siis saatava, vaikka tilaa ei hirveästi ole.

Kommentit

Suositut tekstit