No voi pylyn suti (sähköhaasteita)


Ärsyttää helkutisti. Sähkömies kävi. Se ei ärsytä. (Kiitos ystävälle, joka järjesti sähkömiehen paikalle.)

Sähkömies sanoi, että ... No nyt mun pitää tarkistaa muistiinpanot. Niissä lukee eka yhdellä rivillä Can it work on 220V ja sitten toisella että single phase. 

Mitä nämä sitten ikinä tarkoittaakin. (Ja jotenkin kuvittelin tehneeni hiukan runsassanaisemmat muistiinpanot, mutta en kai sitten.)

Olen ostanut Suomesta, Bauhausista, Harvian perus-seinäkiukaan nimeltään Top Steel. Tehoa on 8kW. Nuo tuossa yllä on sen tekniset tiedot. (Kiuas itse seilaa jossain päin Atlanttia.) Ja alla on meidän sähkötaulu. 

Speksien ja sähkötaulun ihmettelyssä olivat paikalla minä ja kolme miestä: sähkäri, mun puoliso ja sähkärin paikalle järjestäneen ystävän puoliso. 

Kaikki kolme miestä sanoivat yhteen ääneen: Kolmivaihesähköä käytetään teollisuudessa. Onko Suomessa muka kaikissa kotitalouksissa kolmivaihesähkö?

Johon minä, että: No en minä tiedä, mutta tää kiuas on semmonen ihan tavallinen, mitä suomalaiset rautakaupat myy kotitalouksille. 

Niin että onko Suomessa kotitalouksissa kolmivaihesähkö? Ja vain sillä kolmivaihesähkölläkö tää kiuas toimii niin kuin pitää? 

Namibiassa miehuuden vaatimuksiin kuuluu, että osaa maak a plan eli make a plan eli keksiä heti vaihtoehtoisen suunnitelman, jos alkuperäinen suunnitelma ei näyttäis toimivan. Niinpä nämä kolme rupesivat heti suunnittelemaan jotain, johon kuului käsite bridge something with something.

En nyt enää muista, mitä tää silloittaminen piti sisällään, mutta sähkärin mielestä se saattoi johtaa siihen, että kiukaan teho laskee. Minä uikahdin välittömästi tuskasta. Sitten se on liian pieni!

Kysyin, eikö meidän sähköä vois vaihtaa kolmivaiheiseksi. 

Kaikki kolme huokailivat ja pyörittelivät päitään. Se vaihtaminen tulee kalliiksi ja sen jälkeen pitää maksaa kaikesta sähköstä enemmän kuin nyt. 

Siinä vaiheessa huomautin puolisolle, että kyllähän se meillä projektin alussa käynyt todella ärsyttävä namibialainen saunanrakennusekspertti jo sanoi, että sähkö pitää ehkä vaihtaa. 

Puoliso katsoi hetken tyhjyyteen ennen kuin vastasi mulle, että ai jaa, mä en muista, koska se oli niin ärsyttävä, että lopetin sen kuuntelemisen melkein saman tien. 

Sitten puoliso ilmoitti luultavasti räjäyttävänsä koko saunan ennen kuin kiuas edes saapuu. 

Ja mä sain tehtäväkseni ottaa selvää Suomesta, tuosta sähkön ihmemaasta, että can it work on 220V ja jotain johon liittyy single phase. 

Eli voidaanko sopia, että nyt saa kiroilla? Huusin ajaessani lounastauolta toimistolle (mulla on nyt toimisto!) useamman kerran, että voi perseen suti. Tämä on ollut suosittu voimasanonta suvussani, voimallisempi kuin sanoman pitsi, jota voidaan käytetään siinä vaiheessa, kun ei vielä ihan kovin tosissaan ärsytä. En arvannut laittaa otsikkoon, niin siksi siellä on hieman lempeytetty pylyn suti -versio.

***

On tästä sähköepisodista sen verran hyötyä, että nyt tiedän perseen sudin etymologian. Älkää klikatko linkkiä, jos olette juuri aikeissa käydä syömään. 



Kommentit

  1. Luen näitä täällä aamuyön unettomina tunteina. Olet varmaan jo googlaillut näitä yksivaiheisia ja kolmevaiheisia sekä sulakkeen kokoja yms. Tein samaa ihan Suomessa, kun piti hankkia uusi hella 60-luvun asuntoon ja kytkeä se yksivaiheiseksi. Onneksi oli myös sähköasentaja-isä, jolta kysyä neuvoa (hurraa isät!). Hellan ohjeissa oli muistaakseni tästä myös asiaa - oletteko tutkineet ko. kiukaan ohjekirjaa? Harvialta voisi ehkä kysyä myös suoraan asiasta. Varmaan kiuas lämpenee hitaammin ja ei niin kuumaksi - ja voi olla, että muita sähkölaitteita ei samaan aikaan voi käyttää...

    VastaaPoista
  2. Puukiuas ei ilmeisesti ole vaihtoehto? Säästyisi sähkömurheilta, mutta saisi tulipalovaaran. Tai telttasauna?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Riikka, heräilen täällä koomasta. Hyvää uutta vuotta! Joo, nyt puusauna onkin vaihtoehto. Sellainen tulee nyt (toivottavasti, kop kop) siitä huolimatta, että kiukaan ohjeista selvisi, että sen olisi voinut asentaa eri vaiheiseksi (oon nyt jo onnellisesti unohtanut, mikä vaihe oli ihanteellinen ja mikä mahdollinen...)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit