Mitä katselisit mieluiten?


Edessä on taistojen tie. Minä haluan parhaan mahdollisen näköalan ja mukavimman mahdollisen saunan. Puoliso haluaa ihan minkä vaan tönön, joka valmistuu mahdollisimman pian ja maksaa mahdollisimman vähän. 

Yksi etappi taistojen tiellä on ylälauteen korkeus ja ikkunan sijainti. Jos ne on matalalla, näköala saunasta on kuin kuvassa C yllä. Eli näkyy lähinnä grilli ja naapurin ja meidän välinen muuri.

Jos ne olis vähän korkeammalla (kuva B yllä), muurin lisäksi näkyis myös hiukan vuorta. 

Jos ylälaude olis tukiseinän päällä, näkymän täyttäisi vuorimaisema (kuva A yllä). Älkää naurako, kuva vääristää. Kun istuin siellä tukiseinän päällä, tuo vuori oli paljon hallitsevampi kuin kuvassa ja täytti käytännössä koko näkökentän.

Tukiseinä on siis tämä rakennelma. Sitä ei tehty tukemaan saunaa, vaan takana olevaa murenevaa kalliota.) Tukiseinän korkeus on 160cm. 


Olisin hiukan pettynyt näkymään C. Myös sen jälkeen, kun piha on siivottu. Grilli ja muuri on kuitenkin aina vaan grilli ja muuri. Näkymä B on parempi. Nyt kun koitan miettiä, niin tässä on sama efekti kuin A-kuvassa, eli vuori oli hallitsevampi luonnossa kuin kuvassa. Pieni kaistale, mutta vuori kumminkin. 


Mut tähän A-näkymään oon rakastunut. Toistan, se näyttää luonnossa paljon paremmalta kuin kuvassa, tai sitten olen asunut täällä niin kauan, että silmäni ovat lakanneet havaitsemasta näitä meidän kompleksin taloja. 


Ongelma on tietty siinä, että 160cm korkeudessa sijaitseva ylälaude olis liian korkealla. Jos sen päälle lisätään metri, saunan korkeus on 2,6m, kun suositeltu enimmäiskorkeus löylyjä ajatellen taitaa olla 1,3 metriä. 

Eli jos ylälauteen haluisi niin korkealle, lattiaa pitäisi jotenkin nostaa. Tai rakentaa sauna paalujen tms. päälle. Ja varmaan se uusi lattia pitäis eristää, ettei menis lämpö harakoille? Vai meneekö lattian kautta harakoille, kun kuuma ilma nousee ylöspäin?

***

Olisi yksi järkisyy laittaa se ylälaude sinne tukiseinän päälle. 

Se on tämä: 

Tukiseinähässäkkä vei niin paljon tilaa, että saunan syvyys on nyt aika onneton. Jos ylälaude oliskin tukiseinän päällä, saatais yhtäkkiä 25cm lisää syvyyttä. Se on paljon tässä yhtälössä (kts. kuva alla - siitä ei tosin varmaan näy yhtään mitään ainakaan kännykällä). 

Mutta mites semmoinen betoniseinä eristetään, johon on pultattu laude kiinni? Ja varmaan jotain muutakin, mitä en ole tajunnut ajatella. 

Eikä tällä poistu se ongelma, että lattiaa pitäis korottaa vähintään 30cm. Ideoita kellään? 

Mä rupeen nyt faksaamaan näitä uusia mittoja pääasialliselle saunaneuvontantajalleni. [Lisäys: en oikeesti faksaa, mut kirjoitan faksaavani, koska mun isä tykkkää siitä ilmaisusta. Hän ei kuitenkaan ole tämä pääasiallinen saunaneuvonantaja, vaikka onkin top-neuvonantajien joukossa.]

Meitä on kohdannut sellainen onni, että mun täti jäi hiljattain eläkkeelle rakennusarkkitehdin työstä. Ilman häntä en olisi esim. osannut laskea noita seinien mahdollisia mittoja. Sinne pitikin laittaa runko ja ilmarako prefabin ja sisälaudoituksen väliin. 

Nyt tosin kiinnostaa uudelleen, että voiskohan puupaneelin laittaa vaan suoraan kiinni prefabiin (styrox-levy ja ohut metalli sen kumminkin puolin) ja tukevoittaa ja ankkuroida lattiaan kulmaraudoilla jne, kun siinä sais vähän lisää tilaa. Täällä ei ole käytännössä milloinkaan kosteaa. 

Mut ehkä ei kuitenkaan. 

OISPA TÄÄ JO VALMIS!


 

Kommentit

Suositut postaukset