Uudet ehkä-mitat ja eristyskysymys



Tarkennusta siitä, miten saunan kolo pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Vinkkejä ja ideoita tilanteen parhaalle handlaustavalle otetaan vastaan...

Eilisten insinöörismiesten ratkaisu on tukea kallio tuommoisella vaillinaisen uun mallisella sementtivalulla, jonka sisälle tulee rautaa. (Raudan ja kaiken sementtiin tarvittavan hiekan kantaminen pihalle talon läpi on ihan mielenkiintoinen hanke myös yksinään.)

Tai onko se sitten sementtiä vai betonia, mikä niiden ero on? 

Pohjan valu on joka tapauksessa osa kokonaisuutta. 
 
En ole varma, mitkä mitat tulevat olemaan tän episodin jälkeen, mutta kuulemma 168cm jäisi syvyyden mitaksi. Sen perusteella päättelisin, että tukiseinästä (ja varmaan sitten myös "uun sakaroista") on tulossa 30-40 cm paksut (koska kolon syvyys on nyt 2m-2.1m, vähän kohdasta riippuen). 

Kolon leveys on nyt 2,85 metriä, ja jos uun sakaroina olevat tukiseinät olis sen 40cm leveät (kuulostaapa leveältä) niin se jättäisi leveydeksi 2,05m. Tai jos sakarat vain 30cm, niin leveys olisi 2,25m. Oven puoleisesta uun sakarasta on tulossa sen verran lyhyempi, että ovi mahtuu sille seinälle.

Eli näillä näkymin kolon mitat voisi olla 1,68 syvä ja 2,05 leveä. Mutta nämä ei siis vielä ole varmat mitat. [Ja ovat siis saunalle vapaan kolon mitat, eivät valmiin saunan sisämitat.] 

Meillä on eristämiseen  prefab-levyjä, joissa on eristeenä styrox. Niitä on kahden paksuisia, 10cm ja 5cm. Niiden piti tulla ulkoseinäksi ja sisälle mäntypanelointi. Ja väliin höyrynsulku. Sama ratkaisu myös kattoon, jonka päälle vielä kalteva peltikatto. En oikein tajua pitääkö levyjen ja puupaneloinnin väliin jättää tilaa ja miten paljon, mut oletan että siinä on oltava tyyliin joku puusta rakennettu kehikko, mihin paneelointi kiinnitetään. Niin voisko olla, että ne seinät vie tyyliin 15cm per seinä, jos käytetään ohuempaa eristelevyä. Eli sit syvyyssuunnassa oiskin tilaa vaan 1,40. Kääk.

Mitenköhän noiden betoniseinien kanssa on? Ei kai niitä voi sellaisenaan käyttää seininä, vaan pitää eristää? Tai muuten saunasta tulee kauhea energiasyöppö? Mitä luulet?

Nuo prefab-seinät meillä siis on jo hankittuina. Kävi niin, että puolison paras ystävä A lomautettiin koronan takia. (Niin kuin varmaan 90% kaikista turismin parissa työskentelevistä namibialaisista. Turismi on yksi Namibian isoimmista työllistäjistä, eikä tänne ole päässyt turistin turistia sitten maaliskuun, kun rajat suljettiin.) Tässä tapauksessa korona ei vain ottanut, vaan myös antoi. A löysi hetkeksi korvaavan työn rakennustyömaalta, jossa rakennettiin koronakaranteenikeskusta prefab-levyistä. Sieltä jäi yli levyjä, joita sai ostaa halvalla. 

Nyt levyt ovat meidän autotallissa korkeina pinoina. On jopa sinertävää muovimattoa. En kyllä pistä saunaan, mutta sitä koskettaessa voi sulkea silmät ja kuvitella, että on vuosi 1980 jotain ja olen Urheilukoulun viereen rakennetussa viipalekoulussa (parakkikoulussa), jonne osa Palokan ala-asteen oppilaista siirrettiin pakoon varsinaisen koulukeskuksen en muista mitä remonttia. 

Se viipalekoulu ei ollut kauheen kaunis, eivätkä ole nämä meidän prefab-seinätkään. Mutta ajattelin, että voisin lopuksi ripustaa räystäästä tms. niitä kaunistamaan jotkut puurimahässäkät. Siis sellaiset puurimoista tehdyt vähän niin kuin paneelit.



Kommentit

Suositut tekstit