Porvari nukkuu huonosti

Tervetuloa saunaan. Tässä on ovi. Nuo vihreät viivat siis. Itse piirsin.

Alla sama havainnollistettuna puunpalasilla - ikään kuin ovi olis 3/4 auki.


Oven eteen jäävään tilaan tulis sementistä valettu seinänvieruspenkki, joka mukailisi tuota nurkkaan jäävää kalliota. Ja se suihku tuonne päätyyn ikkunan alle.

Tai katsotaan, mahtuuko saunan eteen penkkiä miten pitkästi. Kallion murenemista pitää nimittäin vielä hillitä jonkinkorkuisella muuratulla tiiliseinällä, joka syö maapinta-alaa. 

Tuo mica-kivimatsku on ihan uskomattoman murenevaa. Oikeassa alanurkassa olevat kivilohkareet ovat peräisin siitä, kun koitin eilen illalla varovasti kädellä, onko jäljelle jäänyt kallio miten tukevaa. No ei ollut. Lohkareet lähtivät yhdellä kädellä murtaen.

Alla tänhetkinen kokonaistilanne. 

Kello on 10.45 ja odotamme työmiehiä saapuviksi. 

Nimenomaan monikossa odotamme. Tytär on täällä myös. Vein hänet tarhaan 7.15, mutta parkkipaikka oli oudon tyhjä. Hetken päästä selvisi, että oho nyt onkin syysloma. (Tai kevätloma, miten sen nyt ottaa. Mid-term break täällä nimeltään.)

***

Alan hahmottaa, että yksi syy siihen, miksi tää projekti etenee niin hitaasti, on että puolison löytämä firma häilyy virallisen ja epävirallisen välillä.

ALV:tä maksamme, eli bisnes on rekisteröity, mutta esim. kuljetuskalustona näyttäis olevan joka päivä eri paikasta lainattu auto, jonka saatavuutta joutuvat ilmeisesti odottelemaan ennalta arvaamattomia aikoja. Ja sitten taas uudelleen odotellaan jotain autoa, jos päivän aikana tarvii lähteä hakemaan jotain, ja jälleen illansuussa kotiinlähdön aikaan.  

Tänään olis tarkoitus tehdä tukiseinän raudoituksen puumuotti valmiiksi ja valaa itse tukiseinä.

Jälleen samalla metodilla kuin lattia, eli betonimylly pyörii autotallissa ja miehet raijaavat valmista betonia ylös ja vettä alas. 

En tiedä, miten he aikovat nostaa painavat betoniämpärit tuonne muotin yläreunaan. Se on 1,6 metrin korkeudella 

***

Koko kuvion raskaus näkyy alta. Eka etappi on betonimylly autotallissa. Työmiehet kantavat sekoitetun betonin isoissa ämpäreissä autotallista takapihalle. Ensin pitää kiivetä ulkoportaat. Ne on aika jyrkät. 

Paluumatkalla miehet kantavat ämpäreissä vettä talosta betonimyllyyn, sillä alhaalla ei ole vesipistettä. 

Seuraavaksi pitää kiivetä nää väliportaat.

Ja sitten olkkarin läpi takaovelle. (Viime valupäivästä viisastuneena oon suojannut sohvan, johon vähän roiskui joko betonia tai betoninsekaista vettä. Se oli vielä niin märkää, että lähti irti.)


Lopuksi vielä tää ulkokäytävä. Tän päässä vasemmalla on työmaa. 


***

Nyt kello on 10.50 ja työporukka tuli. Kävin autotallilla ja siellä oli kuusi varvastossujalkaista nuorta miestä nostamassa betonimyllyä avolava-auton lavalta. 

En tiedä, miten paljon he saavat palkkaa. 

Koitan olla ajattelematta. 

Haluan skandihenkisen saunan. Tiedättehän, pelkistettyä muotokieltä - semmosta joka syntyi silloin kun hyvinvointivaltiota rakennettiin ja oli selvää, että jokainen siivoaa itse oman kotinsa. 



Lisäys kello 11.45: Betoniämpäreiden nostaminen näyttäis olevan ratkaistu niin, että miehet kantavat niin vajaita ämpäreitä, että jaksavat nostaa ne tarpeeksi ylös kipatakseen niiden sisällön hartioiden korkeudelta muottiin.

Lisäys kello 11.50: Nyt se raudoituksen ympärille tehty muotti hajosi (ihan niinkuin rakennusarkkitehtitätini Suomessa ennusti).

Lisäys kello 13.30: Muotti on korjattu rautalangalla ja lankuilla. Ja huomasin just että kaikki on vaihtaneet varvastossut suljettuihin kenkiin.

Lisäys kello 17.50: Pylly. Muotti pullistelee suuntaan ja toiseen. Seinä on tosi paksu (ja vain puoliksi valmis koska muotin loppuun saattamiseen tarvittava lisäpuutavara ei koskaan saapunut) ja saunan syvyys pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. RAIVOSTUTTAA NIIN ETTÄ ITKETTÄÄ. Tilaa syvyyssuunnassa on niin vähän, että jokainen sentti on tärkeä.


Kommentit

Suositut tekstit