Eteläafrikkalaisen antiikkikiukaan valmistaja vastaa


Aiakauhee, tää meidän kavereilta saatu kiuas on vanhempi kuin minä!

Vastoin kaikkia odotuksiani kiuasvalmistaja Etelä-Afrikasta vastasi, vaikken selvästi ole luxury-kohderyhmää  hats off for Vaja Sauna and Steam in Johannesburg! 

Kun olen postaillut löytämilleni namibialaisille palveluntarjoajille, joilla saattais olla jollain tapaa jotain saunan rakentamiseen tarvittavaa matskua tai taitoa (eikä varmasti liikaa asiakkaita näin korona-aikana) heidän vastausnopeutensa on ollut väliltä ei lainkaan vastausta viiva töykeä kolmesanainen vastaus kaksi viikkoa myöhemmin. 

Tai nyt vähän huijaan. Tajusin nimittäin, että yksi kysely ei liittynytkään saunaan, vaan siihen että koitin teettää tyttärelle säkkituolin syntymäpäivälahjaksi. 

Joka tapauksessa. Sain Vajalta jopa kolme vastausta. Ensimmäisessä sanottiin kiitos viestistä, kuulostaapa mielenkiintoiselta, palaamme pian. Toisessa pahoiteltiin, ettei oltukaan palattu niin pian kuin oltiin ajateltu. Ja kolmas on tässä alla.  

***

Huomenta V,
 
Sijoittaisin tämän kiukaan 70-luvun alkupuolelle. Se on kuuden kilowatin kiuas yksi- tai kaksivaiheiselle tasavirtakytkennälle (220v AC). 

Toisessa alaosan rei’istä on alun perin ollut tuuletin. Sen ideana oli mukailla perinteistä puulämmitteistä saunaa, jossa hirsien välit oli tilkitty sammalella. 

Jos tuuletin on kadonnut, sen asemesta toimisi hyvin 145-millinen tuuletusaukko poistoilmaventtiilillä noin metrin etäisyydellä katosta. 

Nämä kiukaat olivat kalliita valmistaa, sillä runko oli ostettava alihankkijoilta, emmekä koskaan voineet olla varmoja niiden saatavuudesta ja laadusta. Siksi kehittelimme jo tuolloin korvaavaa tuotetta, jonka voisimme valmistaa kokonaan itse. Meillä on kuitenkin yhä varastossa vastuksia tähän malliin. 

Kiukaan maalipinta näkyy kuluneen kuumuudesta. Jos aiotte maalata sen, hommassa on PAKKO käyttää kasvosuojainta.  Suosittelen hyvälaatuista PVA-maalia. 

Kiuas vaatii nykyaikaisen ohjauslaatikon. Alrie-ohjauslaatikko sopisi tähän. 

Ei kai sitten muuta kuin että Namibiassahan on paikoin valtava termiittiongelma. Niiden tiedetään tuhonneen jopa sisäsaunoja yhdessä yössä!

Toivottavasti tästä on apua. 

Terveisin, 

Gareth Kirkdride

***


Kääk, ohjauslaatikon! Meille ei rantautunut mitään sellaista tän kiukaan mukana. 

Vastattuani Vajaan kaikkitietävästi, että kiukaan edellinen omistaja olikin insinööri ja käytti kiuasta ilman mitään ohjauslaatikkoa, päätin kuitenkin kysyä asiaa insinööriltä itseltään.

Ai, eikö siinä ollut mukana sellainen valkoinen laatikko? Insinööri sähkötti Oulusta. 

Kävi ilmi, että ohjauslaatikko olikin vahingossa mennyt saunan paneeleiden mukaan jollekin toiselle henkilölle kuin sille, joka säilytti kiuasta. 

Mutta kuka tahansa sähkömies voi tehdä teille uuden laatikon, insinööri lohdutti. Se on vain sellainen käännettävä kytkin, josta kiuas kytketään päälle ja pois ja lämpöä säädetään. 

Suurin piirtein samaan aikaan alkoi kuitenkin vaikuttaa entistä epätodennäköisemmältä että tämä eteläafrikkalainen antiikkiuas mahtusi koskaan nyt rakenteilla olevaan saunaan. 

Se on 50 cm syvä ja vaatii lisäksi ympärilleen myös jonkinlaisen turvavälin. Sekä eteen että taakse. 

Meidän sanunan syvyys sen sijaan pienenee jatkuvasti kuin pyy maailmanlopun edellä. 

Eli on ehkä pakko odottaa Suomesta matkaavaa pientä seinä-Harviaamme. 

Insinöörillä on onneksi uusi ottaja tiedossa tälle pyöreälle.  


 

 


Kommentit

Suositut tekstit