Esittelyssä: e-afrikkalainen antiikkikiuas


Tässä se on, kauan odottamamme eteläafrikkalainen lahjakiuas! (Kiitos A-M ja W.) Myös taka-alalla möllöttävä valkoinen pino on saunamatskua. Siinä on nimittäin ne elementtilevyt, joista on määrä tulla ulkoseinä. 

Täällä on niin kummallinen ilmasto, että puusta on vaikea rakentaa. Tai voi rakentaa, mutta rakennus on vaikea saada kestämään. Paitsi ihan rannikolla, missä on kosteampi ilma. Siitä lisää myöhemmin, nyt tää kiuas. 

Kiukaan strategiset mitat ovat: 75 cm korkea ja halkaisija 40 cm (paitsi, että yhdessä kohtaa takana on sähköjuttuja sisältävä möjö, ja se mukaan laskettuna kiuas vie tilaa 50cm syvyyssuunnassa).

Merkki on Vaja. Valmistusvuodesta ei tietoa, mutta edellisen omistajan määritelmä ikivanha vaikuttaa pätevältä. (Tai sitten hipsterit ovat suunnitelleet tämän laatan.)


Googlasin heti Vajan. Se on kuulkaa olemassa! Täällä se on www-maailmassa, ja täällä Facebookissa. Fyysisesti yhä Johannesburgissa, niin kuin laatta sanoo. Toimivat nykyään luxury-markkinoilla ja maahantuovat mm. Harvian prameampia malleja Etelä-Afrikkaan. 

Laitoin Vajaan viestiä ja utelin kiukaan historiaa. Koska tämmöisiä on tehty? Nyt odotan jännittyneenä vastausta. 

Jos siis vastaavat. Kerroin rakentavani saunaa minikokoiselle townhouse-takapihalle, ja siitä käy heti ilmi, etten kuulu luxury-toimijoiden ydinkohderyhmään. Lisäksi lähetin niille tuon yläkuvan, jossa näkyy mun auto (valmistusvuosi 1986).

Mahdollista vastausta odotellessa täytyy löytää kiuaskivet. Ne tyrkätään tuonne keskelle. Vastus on keskiosan alla näkyvä kierukka. 


Kiukaan edellinen omistaja sanoi, että kiviksi kvartsia mistä tahansa louhokselta. Opiskeltuani asiaa Saunologia-sivustolta ajattelin  kuitenkin ensin selvittää, saisko täältä jostain jotain enemmän suomalaisia kiuaskiviä vastaavia kiviä. 

Tässä vielä koko komeus sivulta. Kuten huomaatte, säilytämme autotallissa myös itämaisia ruukkuja, sekä muuta mahdollisesti tarpeellista kamaa. 

Olen vähän huolissani tuosta kiukaan ulkovaipan materiaalista. Voikohan se olla asbestia? Tuntuu keraamiselta. Miltä asbesti näyttää ja tuntuu? 

Kommentit

Suositut tekstit