Hyvästi työhuonehaave


Seuraa ei-niin-kovin-originellia korona-ajan kitinää. 

Tässä on mun työhuone harvinaisen siistinä. Pöydältä matkaa sängynpäätyyn on alle metri. (Ja saunan ulkoseinä tulee noin metrin päähän tuosta taaemmasta ikkunasta.) 

Teen keskittymistä vaativia kirjoitustöitä ja mulla on taipumus tehdä liikaa töitä. Meillä kotona hengaa työpäivän aikana mun lisäksi kohta 6v tytär, reilun vuoden ikäinen taapero (talouden-/lapsenhoitajan poika), 1-2  tyttären kaveria, talouden-/lapsenhoitaja ja mies, joka myös tekee töitä kotoa, kun ei ole jossain avaamassa lukkoja. 

Tavallisesti tytär ja kaverit olisivat aamupäivän tarhassa ja koulussa, mutta nyt tarhat ja ala-asteet ovat olleet kiinni maaliskuusta lähtien, lukuunottamatta yhtä kahden viikon jaksoa heinäkuussa. (Mutta aukeavat ensi maanantaina!)

Tämä ratkaisu ei ole hyvä keskittymiselle, eikä työstä irtautumiselle. Muutama esimerkki ennen kuin kerron, miten asia liittyy saunaan.

Keskittyminen

Tytär: Äiti, voidaanko me saada / tehdä / ottaa / mennä ...? Suosikkini on viikoittain toistuva kysymys, miksei ole ok, että jo 6-v kaveri opettaisi 5-v tytärtä uimaan uima-altaassa, jonka tän kaverin perhe on saanut mahtumaan pihalleen suunnilleen vastaavaan kohtaan kuin mihin meidän sauna on tulossa. 

Tytär: Äiti, J suuttui taas N:lle ja mulle, kun me halutaan mennä hyppimään N:n trampoliinille. Meidän koti on ainoa paikka, jossa pihan kolme pikkutyttöä voivat leikkiä yhdessä. J:n ja N:n perheet käyvät asemasotaa. 

Tytär: Äiti, Daddy ja minä tullaan tänne lepäämään. Me ollaan ihan hiljaa. Jo vain!

Taapero (ovi kiinni): kop kop [koputtaa ovelle] pam pam [hakkaa ovea] eeee [protestoi oven takana]

Taapero (ovi auki): raps raps [raaputaa hiljaa ovea] iiiiiiiiiiih [juoksee iloisena sisään] kling klong [paukuttaa biotakan alla olevaa peltilaatikkoa]. 

Puoliso (liki huutaa puhelimeen seinän takana omassa työhuoneessaan): Rouva hyvä, tarvitsen OSOITTEENNE, jos haluatte, että tulen katsomaan sitä lukkoa. 


Töistä irtautuminen

Ruotsalainen työterveyspsykologi: Muista laskea työtunnit ja laita jotain isoa tietokoneen eteen, kun työpäivä on loppu. Vaikka, vaikka - no vaikka kukka-asetelma. 

Minä: Hyvä idea! (Oikeasti minusta oli hyvä idea, mutta en ole saanut toteutettua.)

Minä miehelle ja tyttärelle kellon lähestyessä keskiyötä: Tajuatteko että melskaatte mun työhuoneessa. Nyt hiljaa tai menette molemmat D:n sänkyyn nukkumaan!

Mies: Eikö sun pitäis jo lopettaa ne työt? 


Sauna

Olin ajatellut, että ehkä siihen saunan yhteyteen olisi mahtunut suunnileen samankokoinen työtila kuin mitä mulla on nyt tässä makuuhuoneen nurkassa.    

Näin: 


Puoliso oli saada sydänkohtauksen, kun ehdotin, että kalliota pitäisi hakata vielä metri ja suostui harkitsemaan asiaa vasta kun sanoin, että olisi iso säästö, jos mun ei tarvitsisi alkaa vuokrata työhuonetta jostain muualta sitten kun makuuhuoneen nurkka käy sietämättömäksi. (Teen aina Namibiassa ollessani aina töitä kotoa, en vain korona-aikaan. Mulla oli yhdessä vaiheessa työhuone vuokrattuna, mutta se on meidän taloudelle tyyristä, varsinkin kun huitelen välillä toisella puolella maailmaa.)

Kyse ei ole siitä, etten puolison mielestä tarvitse työhuonetta. Hän haluaisi antaa omansa minulle, mutta sitä on koitettu, ja vaikken ole maailman siistein ihminen, tulen hulluksi, kun kodin jokainen taso on täynnä työkaluja ja muovipusseja ja tyhjiä jugurttipurkkeja, joissa on avaimia ja lukkojen osia.

Mutta on siis epäselvää, saattaako tuo megamuuri oikeasti pudota meidän päälle, jos kalliota vielä hakataan. 


Olisin ehkä silti painanut päälle, ellei yksi toinen seikka olisi saavuttanut todellisuudentajuani. 

Tuommoista 1.3m x 1.7m koppia on luultavasti aika mahdotonta pitää viileänä suurimman osan vuotta, kun ulkona on noin 30 astetta lämmintä. Tai voisi se onnistua, jos olisi tehokas ilmastointilaite, mutta tuntuisi hullulta hupuloida ilmastointiin, kun sisällä talossa voi kuitenkin tehdä suurimman osan vuodesta töitä ilman ilmastointia. 

Niin että äh. Jatkan täällä makuuhuoneen nurkassa. 

Tässä on myös paljon hyviä puolia. Esim. sekä tytär että taapero on ihania, kahvi on hyvää ja työmatka on lyhyt. 

 

Kommentit

  1. Minulle tuli mieleeni, että voisiko kopista tehdä kaksikerroksisen? Ei tarvitsisi louhia enää kalliota ja saisit ylöspäin lisätilaa. Alakerta myös pysyisi viileämpänä kuin yläkerta. Jos se olisi mahdollista, voisi jopa toimiston laittaa alakertaan ja saunan yläkertaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo! Ihana idea!!! Tää ratkaisisi myös sen, että saunasta saisi ihanat näkymät vuorille, kun nyt tulossa oleva näkymä on ei-mitään, koska sauna on montussa.

      Vähän kyllä luulen, että meidän tee-se-itse rakennustaidot (ja olemassaolevat materiaalit) eivät taivu kaksikerroksiseen. Ongelmana myös lupa-asiat. Leikkimökin tyylisen tilapäisen rakennuksen saa pystyttää omalle pihalle ilman lupaa. Kaksikerroksinen ei ehkä menis leikkimökistä.

      Mut aion joka tapauksessa unelmoida tästä kaksikerroksisesta ratkaisusta seuraavat pari yötä!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit